18 april - Cape Coast
Door: Edwin
18 April 2017 | Ghana, Cape Coast
Vanochtend hadden we met Dilys afgesproken om naar de Guides in een dorpje op ongeveer een uur van Cape Coast gaan. Met wat tussenstops om materialen voor de Guides aan te schaffen kwamen we bij het dorpje aan. We stopten midden op een zandweg, waar we begroet werden door commisioner Evelyn. Hier bleek een flink terrein te zijn, waar de Guides hun gebouw willen neerzetten. Er was al begonnen met egaliseren van een gedeelte van een terrein naar aanleiding van een eerdere Ghana-reis, maar het geld ontbrak om verder te gaan. Helaas hadden wij ons grootste project al in Tamale gedaan en lag de focus nu op handen wassen en EHBO.
Plotseling hoorde we muziek aankomen. Er kwam een grote groep Guides en schoolkinderen aanmarcheren, onder begeleiding van drums en blazers. We werden al zingend welkom geheten. We mixten ons onder de kinderen en al zingend en dansend liepen we naar het plein in het dorp. Daar stonden al tenten en stoelen klaar.
We konden plaatsnemen op de stoelen achter de chief en dorpsoudsten. Na de nodige begroetingen kwam de Queen Mom aan. Deze vrouw is de leidster van alle Queen Moms in de diverse regio's in Ghana en het werd al snel duidelijk dat ze in zeer hoog aanzien staat.
Vervolgens kwamen de Guides aanmarcheren en stelden zich op op het plein. De Chief en zijn gevolg werden gevraagd om de Guides te inspecteren en wij werden uitgenodigd om mee te lopen met de inspectie. De meisjes stonden strak voor zich uit te kijken in de brandende zon en her en der werden wat uniformen gecorrigeerd door de Queen Mom. Dit is toch een vorm van Scouting die wij niet (meer) kennen in Nederland.
Na de inspectie volgde een lange toespraak in een lokale taal. Daarna marcheerde de Guides onder begeleiding van muziek langs de Chief en Queen Mom. Daarna kregen ze toestemming van de Commisioner om af te marcheren. Vervolgens marcheerde een groepje Scouts en een groep schoolkinderen voorbij. De schoolkinderen willen graag bij de Guides maar hebben nog geen uniform.
Daarna was het onze beurt. We moesten onze meegebrachte spullen tonen aan de Chief en een demonstratie handen wassen en EHBO geven. Vervolgens gingen Karina, Laura, Rick en Edwin met een groep leiders naar een klaslokaal om hen een aantal basale EHBO-technieken te leren, met de bedoeling deze over te dragen aan de Guides. Er werd geoefend met een vingerverband, onderarm-/onderbeenverband, bloedneus, flauwvallen en brandwonden. Moniek had oefenmaterialen meegenomen uit Nederland en we hadden naast een EHBO-tasje van Björn nog extra materialen aangeschaft voor de Guides. De training werd goed ontvangen door de leiders.
Ondertussen zouden Moniek, Sanne, Björn en Sebastiaan gaan handen wassen met de Guides. Echter hield de Queen Mom eerst nog een toespraak, zodat ze uiteindelijk nog maar net begonnen waren, toen de EHBO-training al klaar was. De Guides en schoolkinderen ontdekten de camera's en begonnen uitgebreid te poseren voor ons.
De Queen Mom en Chief verhuisden naar een plek onder een boom om wat te drinken. Het was de bedoeling dat wij daar ook heen zouden gaan, maar door de bekende fotosessies duurde dat nog even.
Uiteindelijk zaten we dan toch bij de Chief en kregen we een tonijnbroodje en wat te drinken aangeboden. Er werd wat heen en weer gepraat met de dorpsoudsten, totdat onze spullen werden gebracht. We hebben deze onder toeziend oog van de hoge dame en heren officieel overhandigd aan de Guides.
Als dank voor ons bezoek kregen we van de Guides een kralenketting met een Afrika-hangertje. Nog een extra fotosessie met de Chief en toen was het tijd om te gaan.
Onderweg werd er weer gestopt op de markt voor inkopen. Dilys had beloofd Jollof Rice, een lokaal gerecht, voor ons klaar te maken. Deze dag was best overweldigend voor iedereen dus het zou geen lange avond worden.
18 April 2017 - 23:34
Angelique:
Heey allemaal,
Wat leuk om een klein beetje mee te leven met julie. Broer, wil je niet te veel kleur op doen? Zo haal ik je nooit meer in hahaha. Ben heel benieuwd naar al jullie evaringen en foto-sessies. hier in NL is het ineens weer bijna winters. Met nachtvorst hagel en kou. Hopelijk blijft het bij jullie droog nu blijkt dat er een paar tentjes het niet helemaal overleefd hebben. Maar met een beetje geluk hoeven jullie niet meer in de tentjes te overnachten en kunnen jullie bekomen in de hotels etc.
Groetjes aan de hellevoeters.
Liefs Angelique -
19 April 2017 - 00:28
Marja:
Hallo allemaal!
Wat een prachtig verhaal weer vandaag.....wat moeten jullie je gelukkig voelen! :)
En ook weer van die prachtige foto's! Ben heel benieuwd wat jullie de laatste paar dagen nog gaan doen.
Karina, ik heb de foto gezien die je naar papa hebt gestuurd......waanzinnig! <3
Geniet, geniet, geniet!